Limited ve A.Ş. lerde Bağımsız Denetime Tabi Olmanın Ölçütlerinin Hesaplanması

4.Şubat.2015 tarihli yazımda bağımsız denetimin kapsamının genişletildiğini ve bağımsız denetim ölçütleri ile uygulamaya ait esasları belirtmiştim. 
2014/7149 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına göre 
 a.Aktif toplamı 50 Milyon TL. ve üstü
 b.Yıllık Net satışlar toplamı 100 milyon TL. ve üstü
 c.Çalışan sayısı 200 kişi ve üstü olan şirketlerin, bu 3 (üç) ölçütten ikisini iki yıl üst üste aşanlar bağımsız denetime tabi olacaklardır.
Uygulamaya ait esaslar:
            
(1) Şirketler, yukarıdaki kararda YENİ ÖLÇÜT olarak belirtilen üç ölçütten en az ikisinin sınırlarını art arda iki hesap döneminde aşarlarsa, sonraki dönemden itibaren bağımsız denetime tabi olur.
(2)Bağımsız denetime tabi şirketler, söz konusu ölçütlerden en az ikisine ait sınırların art arda iki hesap döneminde altında sonuçlarla karşılaşırlarsa ya da bir hesap döneminde söz konusu ölçütlerden en az ikisinin sınırlarının (%20) yüzde yirmi veya daha fazla altında kalırlarsa sonraki dönemden itibaren bağımsız denetim kapsamından çıkarılır.
(3) Bu Kararda belirtilen üç ölçütten ikisinin sınırlarının aşılıp aşılmadığının belirlenmesinde; şirketin aktif toplamı ve yıllık net satış hasılatı bakımından yürürlükteki mevzuat uyarınca hazırladıkları önceki yıllara ait (son iki yıldaki) finansal tablolar, çalışan sayısı bakımından ise şirkette önceki yıllardaki (son iki yıldaki) ortalama çalışan sayısı esas alınır.
(4) Bağlı ortaklıkları ve iştirakleri bulunan şirketler açısından bu Kararda belirtilen üç ölçütten ikisinin sınırlarının aşılıp aşılmadığının belirlenmesinde; aktif toplamı ve yıllık net satış hasılatı bakımından ana ortaklık ve bağlı ortaklığa ait finansal tablolarda yer alan kalemlerin toplamı (varsa grup içi işlemler yok edilir), çalışan sayısı bakımından ise ana ortaklıkta ve bağlı ortaklıkta önceki yıllardaki (son iki yıldaki) ortalama çalışan sayılarının toplamı dikkate alınır. İştirakler açısından, söz konusu ölçütler iştirakteki hisseleri oranında dikkate alınır.
 
2014/7149 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı 01/01/2015 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.  Uygulamaya ait esaslar göz önüne alındığında yukarıdaki üç ölçütten ikisinin sınırlarını art arda iki hesap döneminde aşan şirketler (limited-anonim ve kararda belirtilen diğer şirketler) bağımsız denetime tabi olacaklardır.
Konuyu 12.03.2013 tarih ve 28585 sayılı resmi gazetede yayımlanan kurul kararının 5. İnci maddesindeki örnek tablo ile açıklayalım.
Hesap Dönemleri Aktif toplamı Yıllık net Çalışan sayısı Kriterlerden Kriterlere göre Denetime
50 milyon TL. ve  üzeri midir? Satış hasılatı 200 veya En az ikisini Tabi olacak mı?
  100 milyon veya Üzeri midir? Sağlıyor mu?  
  Üzeri midir?      
1/1.31.12.2013 Evet Hayır Evet Sağlıyor Hesaplamaya esas yıl
1/1.31.12.2014 Evet Hayır Evet Sağlıyor Hesaplamaya esas yıl
1/1.31.12.2015 Evet Hayır Hayır Sağlamıyor Tabidir





Denetime Tabi Olduğu Halde Denetim Yaptırmamanın Sonuçları Nelerdir?
6102 sayılı TTK’nın 397’nci maddesine göre, denetime tabi olanlar, hazırlanmış olan finansal tablolarının denetimden geçip geçmediğini, denetimden geçmiş ise denetçi görüşü belirtilmelidir. Bu hüküm, yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporu için de uygulanır. Denetime tabi olduğu hâlde, denetleme yapılmamış finansal tablolar ile yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporu, düzenlenmemiş hükmündedir. 
Denetime tabi olunduğu halde denetim yaptırılmazsa finansal tablolar ile yönetim kurulunun yıllık faaliyet tabloları düzenlenmemiş hükmünde olduğundan, yapılacak olan genel kurullar dahi geçersiz sayılabilecek, Yönetim kurulu üyeleri, yöneticiler 553’üncü madde uyarınca sorumlu tutulabilecek, verilen zarardan dolayı dava edilebilecektir.
Bu maddeler gözönüne alındığında kredi kullanan firmaların bilançoları bankalar tarafından kabul edilmeyebilecektir.
Sonuç olarak 01.01.2015 itibariyle bağımsız denetim kriterleri değiştirilmiştir. Kriterlerin değiştirilmesi ile özellikle Limited Şirketlerin bir kısmının da bağımsız denetime tabi olması gündeme gelmiştir.
 
Bağımsız denetim konusunda firmaların bu yazımızdaki açıklamaları dikkatle göz önüne alarak 2015 yılı içinde bağımsız denetim sözleşmelerini yapmalarını özellikle tavsiye etmekteyiz.

Yorumlar